Aktualności

Żywność w świetle zagrożeń od GMO - konferencja naukowa z udziałem NFOŚiGW

11-09-2017, 15:29

W Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie 9 września 2017 r. odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. Jako inicjator i merytoryczny gospodarz wziął w niej udział Minister Środowiska prof. Jan Szyszko. W spotkaniu uczestniczyli również: przewodniczący Rady Nadzorczej NFOŚiGW prof. Roman Niżnikowski, członek tego gremium prof. Janusz Wojdalski oraz Wiceprezesi Zarządu Artur Michalski i Dominik Bąk. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej był współorganizatorem wydarzenia.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności promujące produkty pochodzące z polskich lasów. Odwiedzający stoiska na Placu Defilad mogli m.in. spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny, a także je zakupić, dowiedzieć się jak bezpiecznie przechowywać żywność i zobaczyć pokazy gotowania.

Narodowy Fundusz przygotował na ten dzień stoisko informacyjno-edukacyjne. Zainteresowani mogli poznać możliwości i zasady dofinansowania udzielanego przez NFOŚiGW, zwłaszcza w zakresie edukacji ekologicznej. Przygotowane zostały także specjalne atrakcje dla najmłodszych uczestników targów – gry i zabawy edukacyjne związane ze zdrowym odżywianiem się.

Organizatorami wydarzenia byli: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".

powrót
do góry